Comisiones Obreras del País Valenciano | 15 enero 2025.

CCOO PV i Dret a Morir Dignament-CV commemoren el Dia de la bona mort

    La sessió, emmarcada en la programació de la #FilmotecaCCOOPV, es realitzà conjuntament amb l'associació Dret a Morir Dignament, amb la qual hi ha un conveni de col·laboració des de 2019. L’acte inclogué la projecció i posterior debat al voltant del curtmetratge 'YEGUA', candidat als premis Goya i Forqué 2024.

    11/01/2024.
    Maria José Alemany, Ana Belén Montero i Joan del Alcàzar

    Maria José Alemany, Ana Belén Montero i Joan del Alcàzar

    La inauguració de l'acte tingué la intervenció de Santi Mateu, secretari de Cultura de CCOO PV, que valorà la cultura com a canalitzadora de la lluita de les idees. “La cultura ens permet parlar amb calma de la dignificació de la mort. Reivindiquem el dret de les persones de decidir lliurement en la darrera etapa de la seua vida”.

    Seguidament Ana Belén Montero, secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV i Maria José Alemany, presidenta DMD-CV, feren un balanç del recorregut i la implementació de la Llei orgànica 3/2021 de 24 de març, de regulació de l'eutanàsia (LORE), després de 2 anys i mig de la seua entrada en vigor, abordant el compliment dels drets en matèria de mort digna, ja siga en cures pal·liatives com en la correcta aplicació de l'eutanàsia.

    CCOO PV i DMD porten molts anys treballant de manera conjunta, creient en aquesta lluita comuna, en el seu moment per despenalitzar l'eutanàsia i per l'aprovació d'una llei que donara suport a un dret que sempre hem entés com a bàsic per a les persones. Avui continuen exigint el respecte de la norma que tants anys ha costat aconseguir, per la seua correcta aplicació i per la necessitat de continuar avançant per evitar retards, dilacions i dificultats rellevants que perjudiquen el compliment dels drets al final de la vida.

    La secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV centrà la seua intervenció en la reivindicació de formació específica i d’eines adequades al personal sanitari per a la bona pràctica professional en el procés de la mort, tenint en compte les necessitats i opinions de professionals com a millor garantia de fer efectius els drets de les persones en aquesta etapa final.

    “És essencial donar més informació i sensibilitzar la societat, perquè siga capaç de reivindicar com un dret una atenció al final de la vida conforme els seus desitjos i preferències. Que una persona quan ho necessite, quan ho desitge, siga capaç de demanar; cures pal·liatives, eutanàsia, atenció a la seua família per a ajudar-los en el trànsit de la malaltia d'una manera senzilla i sense cap tabú” va explicar Ana Belén Montero.

    La responsable sindical va destacar que en una societat com la nostra en la qual cada vegada més, es tendeix a individualitzar els problemes s'exercisca un paper actiu per part de la societat, mitjançant lluita organitzada ja siga en associacions, plataformes, sindicats, etc. Montero va reclamar un major protagonisme en el joc polític de l'interés comú, dels drets socials. Garantir el dret a decidir i la dignitat de la persona fins al seu últim alé és un dret al qual, com a sindicat de classe i sociopolític, CCOO PV no renunciarem” va concloure.

    Lapresidenta de DMD-CV, M. José Alemany explicà l’elecció d’aquesta data en homenatge a Ramón Sanpedro “quan parlem d'eutanàsia Sampedro és la primera persona que arriba a la nostra ment. La pel·lícula ‘Mar adentro’ (2004) dirigida per Alejandro Amenábar, ens va fer conéixer la seua lluita durant quasi trenta anys defensant el seu dret a una mort digna.

    Ramón va reflexionar molt sobre l’autonomia personal i els drets col·lectius. Va morir l’11 de gener de 1998, ajudat per una desena d'amics que li van facilitar la consecució del seu objectiu. 23 anys després es va aprovar en el Parlament del nostre país la Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia (LORE), per la qual tant havia lluitat. Per tot això avui volem commemorar el ‘Dia de la bona mort’ com a homenatge a aquest gallec que va significar un exemple en la defensa de les llibertats individuals”.

    Des de l’associació DMD-CV s’ha sol·licitat al president de la Generalitat la commemoració d’aquesta fita amb el reconeixement públic de la seua contribució a la dignitat de les persones fins al final de la seua vida.

    Posteriorment Joan del Alcàzar, activista de DMD-CV, presentà la projecció del curtmetratge “Yegua”, candidat als premis Goya i Forqué 2024, i va reclamar l’atenció dels assistents al voltant de la qüestió fonamental ‘de què parlem quan parlem de la vida?’, per tal de centrar el posterior debat amb les persones assistents. “Si vida és que el cor continue bategant i que se continue respirant 13 voltes al minut, és una cosa. Si considerem la dignitat d’eixa vida parlem d’una altra cosa”.